Man är ju rädd om livhanken

Det har hänt något mellan mig och långtradare. Jag gillar dem inte, även om de flesta körs av duktiga chaufförer som har trafikvett så det räcker och blir över.
Men så finns det de där andra. De som får mig att ogilla motorvägar, ha hjärtat i halsgropen, en fot på gaspedalen, en redo för bromsen och en hand redo att tuta. På helspänn med andra ord.

1977 var mitt körkort sprillans nytt. En tidig måndagsmorgon kom jag körande genom Västerås, motorväg. Låg i ytterfilen och skulle köra om en långtradare. Plötsligt började åbäket svänga ut i vänsterfilen. Var ju nästan förbi, så helt panikslagen valde jag att trycka gasen i botten och hann precis slinka undan.
Sen hände ingenting på många år. Men förra sommaren var det dags igen. Och denna sommaren igen. Samma visa. Långtradarchaufförer som inte ser sig för utan bara svänger ut i vänsterfilen. Nu har det hänt flera gånger och jag blir både rädd och less på samma gång.
Nu senast bromsade jag och tutade flera gånger. Hann precis undan. Några av dem vinkar, kanske menat som en ursäkt? Det hjälper inte, jag blir lika sur och rädd ändå.

Det kan ju bero det på att långtradarna blivit fler. Det blir ju automatiskt fler drullar på vägarna. Finns ju personbilsförare som kör som krattor också, det ska gudarna veta. Häromveckan kom en dåre och körde om i högerfilen och tvingade sig sen in i vänsterfilen Jamen tjena.
Förresten finns det personbilsförare som heller inte ser sig för innan de ska köra om. Det vet jag. Fast det har inte hänt just mig lika ofta.

Numera väljer jag ofta bort motorvägarna, om jag kan. Det är för hetsigt och för stressigt.
Snart är det dags att köra till Karlskrona, en tur på 22 mil. Jag tar det lugnt. Man är ju rädd om livhanken.
För övrigt älskar jag att köra bil. Trots allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *