När rädslan kokade över

Tryckkokare. En gryta som ska göra maten godare på kortare tid. Uppfunnen av den franske fysikern Denis Papin 1681.
En himla bra manick, egentligen. Men den var min barndoms största skräck.
Kommer inte ihåg hur gammal jag var, men jag minns rädslan. Hur tryckkokaren lät och hur den såg ut.

tryck-kokareDen där apparaten på spisen. Ryker och pyser. Ibland är den rätt lugn, så plötsligt ryker och låter det jättemycket. Den exploderar säkert när som helst. Då kan hela huset flyga i luften. Står i dörren, vågar inte gå in i köket. Hjärtat bultar, vågar inte, vågar inte. Kan knappt svälja, det dånar liksom i öronen. Plötsligt gör grytan ett jättepys och jag rusar tillbaka till mitt rum. Men jag vill gå ut och måste igenom köket. Efter en liten stund smyger jag tillbaka till dörren. Kikar fram lite halvt gömd bakom den. Vågar inte tala om att jag är rädd när mamma lagar mat.
Nu är jag så rädd så jag blir kissnödig också. Måste ta mig förbi
. Måste.
Plötsligt kommer mamma.
– Men står du där? säger hon och börjar pyssla med maten på spisen.
Om mamma är i köket kan det ju inte vara så farligt? Jag tar mod till mig, tar sats och springer förbi.
– Jag är hungrig! ropar jag, överlycklig för att faran är över för den här gången.

Jag känner ingen som äger en tryckkokare. Kanske ett husgeråd som fallit lite i glömska? Såg en tv-kock för en tid sedan som visade tryckkokare och talade om hur himla bra de är.
Vad är då en tryckkokare? Jo, ett slutet kärl som är lufttätt. Maten tillagas med högre tryck och temperatur. Att allt står rätt till i grytan justeras av en ventil, om jag fattat det hela rätt. Gissar att det var den där ventilen som skrämde vettet ur mig när jag var barn.
Men jag är faktiskt inte rädd för tryckkokare längre. Fast jag äger ingen.

Här står lite om Denis Papin:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Denis_Papin
och om tryckkokare:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckkokare
Det finns många som gillar matlagning i tryckkokare:
http://www.tryckkokning.se/

 

 

2 reaktion på “När rädslan kokade över

  1. Jag trodde den fasansfulla tryckkokaren var ett minne blott. Jag var också livrädd för pyset och trodde den skulle explodera när som helst. Vill minnas att den lilla ploppen på locket for av hemma med en rejäl smäll… Eller så var det vad jag var rädd skulle hända.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *