Svart smak, svart shopping

I dag får det handla om svart. Svart bubblande julmust och det där fenomenet som kallas Black Friday. Dessa två saker har ingenting gemensamt förutom färgen. Såvida inte affären annonserar ut julmust till extrapris under Black Friday, förstås.
Men det är ju min blogg och jag blandar ämnen hur jag vill!
Så jag börjar väl med julmusten.
Minns barndomens jular, musten var det godaste jag visste. Ska nog tacka min kloka mamma som inte tillät hur mycket som helst. Hur jag än försökte komma åt en extra must så var hon där med hökögon och sa stopp. Bara för att man måste äta mat också. mustSå dumt för en småunge…
Hon hade rätt så klart. Men julmusten var bäst i alla fall.
Den är god till allt. Till skinkan. Till knäcken. Till lussebullarna. Jag kan inte få nog.
I dag är det första advent och mitt enda måste i dag är motionscykeln, hantlarna samt ett nytt strykjärn. Borde finnas på rea, Black Friday-priserna gäller väl fortfarande?
Blev nyfiken på det där med svart fredag.
Varför?
Den som söker finner. På Wikipedia. Uttrycket kommer från USA och det är dagen efter Thanksgiving när folk går man ur huse för att shoppa. Det hela började i Philadelphia någon gång före 1961. På 70-talet spreds det över resten av USA.
Någon helgdag är det inte, men många skolor och arbetsplatser stänger så att människor ska hinna shoppa.
Dessutom innebär Black Friday att företag med röda siffror får en chans att sälja så mycket så att bokslutet visar svarta siffror.
En liten undran: Varför ska vi importera allt amerikanskt? All denna engelska i butiken kan göra mig riktigt sur. Affärer som skyltar med ”Midseason sale” får inte mig som kund.
Står det ”Rea” så traskar jag mer än gärna in.
Men Black Friday går liksom inte att värja sig emot. Så jag accepterar motvilligt och tröstar mig med en röda prislappar märkta med det fina svenska ordet ”Rea”.
Även om jag tycker att korsbefruktning mellan språk är spännande, ger upphov till nya ord osv så gillar jag inte handelns mani på engelska. Det känns bara tramsigt.
Men handla billigt gör jag mer än gärna.
Nog om detta, nu är det dags för lunch. Omelett med massor av färsk spenat.
Julmust till, självklart.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *