Värper fram en majonnäs

Ska man göra majonnäs ska alla ingredienser vara rumstempererade. Det vet till och med jag, trots att jag aldrig gjort majonnäs. Och här ska lagas egen i eftermiddag. Så det så.
Jag plockade fram varenda grej. Ställde fram noggrant på diskbänken. Trodde jag.
Äggen. Varför står äggen kvar i kylen? Hur kan jag glömma dem?
Slarver.
Plockar ut dem direkt, de är förstås iskalla.
”Lägg en handduk om, då värms de snabbare”, tipsar sonen.
Så gick det ett tag. Sen kom den, idén. Det alldeles självklara.
Jag kan ju stoppa in de där kalla äggen innanför mina egna kläder. Det värmer, jag håller för sjutton 37 grader. Perfekt för kylskåpskalla ägg.
Jag är säkert vare sig den första eller sista som fixar temperaturen så här. Hur som helst, med äggen i tryggt förvar innanför tightsen kan jag nog fatta hur det är att vara en värpande höna.
Bäst att sitta still så det inte händer en olycka… Tror inte att det skulle vara någon angenäm upplevelse med råa ägg rinnande längs kroppen. Den känslan vill jag inte ens tänka på. Men förhoppningsvis tar inte det här så lång tid. De är inte lika kalla längre, känner jag.
Jag ska ha den där majonnäsen. Kläckte idén i förmiddags när jag handlade och jag ger mig inte.
Visst, det finns en tub Kavli i kylen. Klart jag kan ta fram den. Men hur kul är det?

http://www.koket.se/per_morberg/_/agg_och_mejeri/hemlagad_majonnas/