Svart smak, svart shopping

I dag får det handla om svart. Svart bubblande julmust och det där fenomenet som kallas Black Friday. Dessa två saker har ingenting gemensamt förutom färgen. Såvida inte affären annonserar ut julmust till extrapris under Black Friday, förstås.
Men det är ju min blogg och jag blandar ämnen hur jag vill!
Så jag börjar väl med julmusten.
Minns barndomens jular, musten var det godaste jag visste. Ska nog tacka min kloka mamma som inte tillät hur mycket som helst. Hur jag än försökte komma åt en extra must så var hon där med hökögon och sa stopp. Bara för att man måste äta mat också. mustSå dumt för en småunge…
Hon hade rätt så klart. Men julmusten var bäst i alla fall.
Den är god till allt. Till skinkan. Till knäcken. Till lussebullarna. Jag kan inte få nog.
I dag är det första advent och mitt enda måste i dag är motionscykeln, hantlarna samt ett nytt strykjärn. Borde finnas på rea, Black Friday-priserna gäller väl fortfarande?
Blev nyfiken på det där med svart fredag.
Varför?
Den som söker finner. På Wikipedia. Uttrycket kommer från USA och det är dagen efter Thanksgiving när folk går man ur huse för att shoppa. Det hela började i Philadelphia någon gång före 1961. På 70-talet spreds det över resten av USA.
Någon helgdag är det inte, men många skolor och arbetsplatser stänger så att människor ska hinna shoppa.
Dessutom innebär Black Friday att företag med röda siffror får en chans att sälja så mycket så att bokslutet visar svarta siffror.
En liten undran: Varför ska vi importera allt amerikanskt? All denna engelska i butiken kan göra mig riktigt sur. Affärer som skyltar med ”Midseason sale” får inte mig som kund.
Står det ”Rea” så traskar jag mer än gärna in.
Men Black Friday går liksom inte att värja sig emot. Så jag accepterar motvilligt och tröstar mig med en röda prislappar märkta med det fina svenska ordet ”Rea”.
Även om jag tycker att korsbefruktning mellan språk är spännande, ger upphov till nya ord osv så gillar jag inte handelns mani på engelska. Det känns bara tramsigt.
Men handla billigt gör jag mer än gärna.
Nog om detta, nu är det dags för lunch. Omelett med massor av färsk spenat.
Julmust till, självklart.

 

Fängslande att trampa

Motionscykel. Ett evigt trampande, med början och slut, men utan att komma någonstans. Allt går ut på att försöka göra något annat under tiden så man inte tänker på det där trampandet.
Musik, tv-serie, kolla pulsen, kolla farten, kolla hur mycket det är kvar, zappa mellan kanalerna, försöka läsa (gick sådär). Men för guds skull, tänk inte på trampandet. Runt, runt, runt.

Nej det är inte roligt. Inte det minsta. Men jag gör ju en insats för menisken, den där delen av mitt vänstra knä som fortsätter trilskas. Det ska läka ihop, det har jag bestämt. Och jag är envis. Så det blir motionscykel.

kvinnofengelsee

Tv4 Guld visar australiensiska kultserien Kvinnofängelset.

För ett antal år sedan tyckte jag det var riktigt kul. Jobbade till strax efter midnatt och när jag kom hem satte jag mig på cykeln och kollade samtidigt på den australiensiska serien Kvinnofängelset.
Just nu går den på tv4 Guld. Så i morse när jag skulle jag cykla satte jag igång Kvinnofängelset på tv4play.
Bea Smith hade rymt.
Och jag trampade.
Judy Bryant kallade sin bikini för ett sängöverkast.
Och jag trampade.
Mr Douglas från styrelsen var odräglig för att Bea hade rymt.
Och jag trampade.
Joan Ferguson var ännu odrägligare för Bea hade ju snott hennes uniform. Och rymt.
Och jag trampade.
Nola McKenzie var också odräglig. För Bea hade snott hennes pengar.
Och jag trampade.

 

 

 

Minns du Hysén på knä?

Om jag ber på mina bara knän…snälla lilla menisken kan du inte bara skärpa dig nu?
Nej, så roligt ska vi visst inte ha det. Jag fortsätter halta runt, smörja med Voltaren och väntar på bättre tider. Motionscyklar och tränar med Wonder Core Smart (vilket namn förresten…)

Apropå det här med mil, man kan ju ta sig fram på olika sätt. Fråga Glenn Hysén, fotbollsspelare och expertkommentator. När norska Rosenborg skulle möta Chelsea i Champions League 2007 lovade Hysén att krypa 12 mil om Rosenborg skulle lyckas ta poäng. Rosenborg låg femma i norska serien och formen var det lite si och så med.
Giganterna Chelsea var skyhöga favoriter, dessutom med hemmaplan, Stamford Bridge.
Men Rosenborg kryssade. I den 24:e minuten slog Marek Sapara en frispark från vänsterkanten. Miika Koppinen mötte upp och sköt bollen högt i mål.
Andrej Sjevtjenko kvitterade för Chelsea, men närmre kom inte laget. Rosenborg fixade ett bragdkryss.
”Jag och min stora käft” sa Glenn Hysén.
Några veckor senare åkte han till Norge och kröp inför jublande hemmafans när Rosenborg mötte Schalke.
Fast några 12 mil blev det inte. Men det var nog krypandet som var huvudsaken.
Källor: Aftonbladet och fotbollskanalen.se